Ledové víno roku 2019 nebude v příliš velkém množství. Minimálně z moravských hroznů bude méně vyrobeného moku než v předchozích letech. Tradiční výrobci bobule ani nesklízeli, a to z důvodu teplé zimy v loňském roce. A letos, respektive příští rok, se můžeme pravděpodobně těšit na to samé.
Z hroznů roku 2019 vinaři nevyráběli nápoj hned z několika důvodů. Jednak většinou mají zásoby ledového vína, výběrů z bobulí i výběru z cibéb z předchozích let a za druhé ty neočekávaný vývoj počasí také ovlivnil množství sklizní v minulém roce.
Právě díky zásobám různých druhý bobulí s vysokým obsahem přírodního cukru, musely být hrozny zpracovány a nemohly být do prvních mrazů ponechány. I když to nyní vypadá, že hlavním faktorem, zda se z hroznů loňského roku bude či nebude vyrábět ledové víno, je právě počasí, není to však ten hlavní důvod. V potaz se totiž bere i počasí na další sezónu, protože pokud ta vypadá, jak vypadá, ztenčí se zásoby vytvořené v předchozích ledech a nebude nadále možné vyrábět takové množství ledového či slámového vína, jako v předchozích obdobích.
Praxe je taková, že se hrozny právě na ledovou variantu nechávají na vinohradu až do Vánoc. Těsně před Vánoci totiž klasicky přichází drobné oteplení a jejich kvalita by pak opakovaným mrazením klesala. Jenže požadovaných sedm stupňů pod nulou přišlo až na začátku prosince, kdy krátkodobě teplota klesla.
Dalším faktorem ovlivňující výrobu je fakt, že výroba právě ledové varianty je pro vinařství velkým riskem. Hrozny musí zůstat viset do prvních mrazů na keřích a teplota musí klesnout až na minus sedm stupňů Celsia. Teprve poté se mohou sbírat, a to ještě ručně. Okamžitě po sběru se musí opatrně lisovat, a hlavně při lisování nesmí rozmrznout. Tedy celkově je procedura výroby velmi komplikovaná a musí být ideální podmínky, aby byl mok opravdu dobrý a mohl jít do prodeje.